Madeni Yağlar

Madeni yağ nedir? madeni yağların faydaları nelerdir?

Madeni yağlar, farklı kalite ve viskozite sınıfındaki baz yağlara ve üründen beklenen özelliklere göre seçilerek çeşitli katkı maddelerinin karıştırılmasıyla elde edilen kimyasal ürünlerdir.

Baz yağlar, ham petrolün atmosferik olarak damıtılmasıyla elde edilen ağır ürünlerin yeniden işleme tabi tutulmasıyla ya da kimyasal sentez yoluyla elde edilir.

Baz yağlar, temel kimyasal özellikleri ve vizkozitelerine göre Grup I, Grup II, Grup III, Grup IV, Grup V ve Grup VI olmak üzere altı ana guruba ayrılır.

Baz yağlar tek başına kullanıldığında uygulama alanına bağlı olarak talep edilen performansı sağlayamayabilir. Baz yağın özelliklerinin istenilen seviyede olmasını sağlayan kimyasal maddeler katık olarak adlandırılır.

Katık çeşitleri arasında ise oksidasyon önleyiciler, viskozite indeksi yükselticiler, aşınma önleyiciler (AW), köpük önleyiciler, ekstra basınç katıkları (EP), korozyon önleyiciler, deterjan ve dipersan katıkları, su itici katıklar, emülgatörler vb. gibi performans arttırıcı maddeler bulunur.

Madeni yağ çeşitleri: otomotiv yağları ve endüstriyel yağlar

Madeni yağ çeşitlerini, otomotiv yağları ve endüstriyel yağlar olmak üzere iki temel kategoriye ayırabiliriz.

Motor yağları, transmisyon yağları, diferansiyel yağları, dişli yağları vb. gibi ürünler otomotiv yağları arasında yer alırken; kızak yağları, kesme yağları, endüstriyel dişli yağları, kompresör yağları, hidrolik yağlar, metal işleme sıvıları vb. gibi ürünler ise endüstriyel yağlara örnek gösterilebilir.

Sentetik yağlar ve mineral yağlar

Madeni yağlar, ham madde seçimi ve üretim teknolojilerine göre sentetik ya da mineral olmak üzere iki şekilde üretilir. Sentetik yağlar, mineral yağlara kıyasla önemli avantajlara sahiptir.

Sentetik yağlar, mineral yağlara göre daha homojen bir film tabakası oluşturduğu için soğuk koşullarda bir yandan daha kolay akıcılık ve düşük yağ tüketimi sunarken bir yandan da yakıt ekonomisi sağlar. Mineral yağlarla karşılaştırıldığında sentetik yağlar, daha uzun ömürlü ürünlerdir.

Sentetik yağlar, kolay akıcılığı sayesinde motor soğukken ilk çalışma anında motor parçalarının hızlı  yağlanmasına imkan tanıyarak motoru aşınmaya karşı korur. Sentetik yağların oksidasyon direnci mineral yağlara göre daha yüksektir. Bu sayede sentetik yağlar, servis ömrü boyunca ekipmanı korur ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Sentetik yağların gelişmiş sürtünmeyi önleme özelliği, motor parçalarının hareketlerini kolaylaştırarak yakıt ekonomisine de katkıda bulunur.

Aynı zamanda sentetik yağlar, düşük uçuculuğu ile daha az yağ tüketimi avantajı sunar.

Madeni yağların görevleri nelerdir?

Madeni yağların temel görevi, hareket eden yüzeyler arasında sürtünmeyi azaltmak ve parçaların birbirine temasını önleyerek aşınmayı en düşük seviyeye indirmektir. Madeni yağların bu özelliklerinin yanı sıra soğutma, temizleme, sızdırmazlık sağlama ve korozyonu önleme gibi önemli başka faydaları da vardır.

Viskozite nedir?

Viskozite, “akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç” anlamını taşımakta olup, madeni yağların en önemli ve belirgin özelliklerinden biridir.

Yağ viskozitesi olması gerekenden daha yüksekse;

  • İlk çalışmada zorluk,
  • Yakıt tüketiminde artış,
  • Güç kaybı ve soğutma yetersizliği,
  • İlk çalışma sırasında aşınma,
  • Çalışan parçalarda yüksek sıcaklık gözlenir.

Yağ viskozitesi olması gerekenden daha yüksekse;

  • Yağ tüketiminde artış,
  • Yağ sızıntısı,
  • Motorda gürültü,
  • Metal-metal temasından dolayı aşınma görülür

Kullanım amacınıza uygun en doğru Opet Madeni Yağları ürününü seçmek için BİZİ ARAYINIZ…

Görüşmeye Başla
Merhaba 👋
Size yardım edebilir miyiz?